Gårdens historia går tillbaka till 1700-talet då gården köptes av ett ungt par från kommunen i Göteborg utan att dem hade sett marken. De betalade 200 svenska riksdaler för marken och de flyttade därefter till sitt nya hem. Vid denna tidpunkt fanns det endast djur stigar och några enstaka större stigar som var körbara för vagnar i Vättlefjäll. Detta gjorde resa till deras nya hem väldigt utmanande.
När de köpte gården så låg den inte där den ligger idag, den låg på höjden där el-gatan går idag och bestod av ett boningshus. Som tidigare skrivet så köptes gården obesedd och dem var inte nöjda med sin nya mark. Hela gården låg i en sluttning och var kuperat urskog.
Första vintern var tuff, Under en vinterstorm så föll ett massivt träd rakt igenom boningshuset. Dem stod då utan hem och utan tillgångar. Men de lyckades överleva genom att fiska och jaga efter mat, de började röja i den kuperade terrängen och bryta åkermark. De tog då beslutet att flytta gården till där den ligger idag och började bygga det nya boningshuset. En timmerstuga som står kvar än idag över 250 år senare.
Gustav Gustafsson
Den 8 januari 1935 födes Gustav Gustafsson in i en stor familj, Gustav hade 11 syskon och halvsyskon. Gustav uppfostrades i den gamla traditionella bondekulturen där långa tuffa dagar var vardag även från tidig ålder. Det upptäcktes tidigt att Gustav hade ett sinne för affärer och blommor. Gustav gick och köpte fröer för sin veckopeng som han sedan drev upp till blommor, och som han sen sålde med sina föräldrar när dem åkte in till Göteborg.
På denna tiden så drevs Skärsjölunds Gård av Gustavs far John Gustafsson som ett lantbruk med en förkärlek för ovanliga växter och blommor.
När Gustav sedan tog över från sin far, så följde Gustav sin kärlek för blommor och gjorde om gården till en handelsträdgård. Gustav sålde både handgjorda dekorationer och arrangemang blommor på Olskrokstorget. Som mest hade Gustav fem anställda och en omsättning på en halv miljon kronor per år. Men när arbetsgivar avgiften infördes så hade Gustav inte råd och ha kvar sina anställda.
2000-talet
Gustav kämpade på själv i många år men i slutet av 1990 talet så ville Gustav ge vidare gården. Och kom då i kontakt med en kristen stiftelse som skulle använda gården till arbetsträning och andra chansen program. Men denna stiftelsen var oärlig och stängde av gårdens centralvärmesystem och sålde pannorna. Denna stiftelsen tömde också husen på gården och sålde allt av värde. Gustav lyckades få tillbaka gården i början av 2000-talet. Men då var skadan gjord och allt det Gustav hade byggt upp under sitt liv var förstört. I nästa 20 år försökte Gustav hitta en räddning för sin gård samtidigt som han bevarade de lilla som fanns kvar. Gårdens räddning blev när Gustav träffade Fredrik Rietz. Gustav såg något i Fredrik som 22årigen inte såg själv. Fredrik kom till gården på grund av hans mamma Gunilla, som hjälpte Gustav på gården. Gustav överlät gården och dess ägor till Fredrik i början av 2018. Gustav och Fredrik drev gården tillsammans under 3 år tills Gustav hastigt gick bort. Under dessa 3 år lärde sig Fredrik så mycket han kunde om gården och om Gustavs visioner för vad han ville att gården skulle bli.
Den 7 november 2020 gick Gustav Gustafsson bort av gammal ålder, han blev 85 år gammal.
Idag är det Fredrik och hans fästmö Michelle som driver gården vidare tillsammans med släckt och vänner. De har en utmanande väg framför sig då gården ej har avlopp eller centralvärmesystem samt har husen inte haft värme i sig på 20 år. Men dem drivs av målsättningen av att driva upp gården till sin forna glans och återskapa det som gått förlorat och få verklighet i Gustavs vision. Men gården saknar både personella och ekonomiska resurser så det kommer ta tid att bygga upp gården. Men varje gång man kommer till gården har något nytt fått liv igen.
2020
Ett av gårdens bordningshuset håller på att renoveras och gårdsplanen har röjts för att göra plats för årets julförsäljning. Vi är nytt djurliv på gården också med både får och höns.